Údajného bossa Volodymyra Y. hneď po prepustení zadržali

22.02.2012 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) – Údajný boss ukrajinsko-slovenského zločineckého gangu Yolodymyr Y. sa opäť zo slobody dlho netešil. Po tom, ako ho dnes prepustili z väzby v bratislavskej väznici, ho zadržali kukláči. Oznámili mu, že je obvinený z vraždy a odišiel s nimi v bielej dodávke.

\"Ďalšia fraška,\" povedal Volodymyr Y. v rukách polície. Tá bližšie informácie neposkytuje vzhľadom na to, že \"prebiehajú úkony trestného konania\". Potvrdila iba, že ho zadržali policajti Úradu boja proti organizovanej kriminalite. \"Len čo to procesná situácia dovolí, poskytneme verejnosti bližšie informácie,\" povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

O prepustení Volodymyra Y. na slobodu dnes rozhodol Najvyšší súd SR, ktorý zrušil predchádzajúce rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o ďalšom trvaní väzby. Volodymyr Y. bol vo väzbe, pretože exitovala obava, že sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu za podvod a iné trestné činy. \"Terajšie trestné stíhanie je ešte len v štádiu prípravného konania, avšak osobná sloboda obvineného bola obmedzená doteraz desať rokov. Aj keď u neho dôvody väzby existujú, bola vysoko prekročená lehota trvania väzby päť rokov, určená zákonom. V trestnom stíhaní sa pokračuje,\" uvádza sa v uznesení NS SR.

Volodymyra Y. naposledy vzali do väzby hneď po tom, ako ho z nej prepustili po oslobodení z dvoch vrážd. Pred väznicou ho 27. júla 2011 čakali policajti, zadržali a obvinili z podvodu. Špecializovaný súd potom rozhodol o opätovnom vzatí do väzby. Spod obžaloby z vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gala v lete oslobodili aj jeho troch komplicov. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Štvorica mužov v súčasnosti čelí na bratislavskom súde obžalobe z piatich vrážd. Prvostupňový súd ich už raz odsúdil na doživotie, no odvolací súd verdikt zrušil a vrátil na okresný súd, aby znovu rozhodol. Volodymyr Y. je zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu ukradnutých áut do zahraničia.
 

Vyberte región